Jubileumcommissie

Jubileumbanner kleiner formaat

 

Dito! bestond in 2015 alweer 30 jaar. Hiermee zijn we de oudste homojongerenorganisatie van Nederland! In heel 2015 waren er speciale jubileumactiviteiten en acties, om dit heugelijke feit te vieren. Wat er allemaal te doen was, is te zien op bovenstaande banner.

En nu op naar het volgende jubileum natuurlijk!

—————————————– Persbericht —————————————–

Nijmegen, 20 januari 2015

Homojongerenorganisatie Dito! bestaat 30 jaar

Dito! is daarmee de oudste homojongerenorganisatie van Nederland. De organisatie is gestart in 1985 als Pinkeltje en is in 30 jaar uitgegroeid tot een actieve en maatschappelijk zeer betrokken organisatie. In de afgelopen 30 jaar is Dito! voor veel LHBT-jongeren een plek geweest waar zij zichzelf konden zijn. Dito! is vooral bekend geworden door haar introductiegroepen, T-cafes, Roze Lunches, de boekjes ‘Hoezo Homo?’ en ‘Dito’ en de Roze Week op de Campus op de Radboud Universiteit en HAN.

Het feit dat Dito! al 30 jaar bestaat is volgens voorzitter Martijn Exterkate bijzonder: “Waar veel organisaties en verenigingen voor homojongeren zijn gesneuveld, is Dito! door de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers overeind gebleven. Het is belangrijk dat er aandacht blijft voor de emancipatie en acceptatie voor jongeren die homo, lesbisch, biseksueel of transgender zijn, want deze doelgroep heeft het vaak nog lastig met hun coming out.” Uit recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat het aantal jongeren dat wel eens een zelfmoordpoging heeft gedaan bij homojongeren vier keer zo hoog is als bij niet-homo’s. Volgens Martijn Exterkate valt er dan ook nog veel te winnen: “Schokkende cijfers. Met name op middelbare scholen is speciale aandacht nodig. We hebben ook de komende 30 jaar nog veel om voor te strijden.”

Dito! viert haar jubileum het hele jaar door. Zo is er aanstaande zaterdagmiddag een grote reünie georganiseerd in The Old Cave in Nijmegen. Aanmelden voor de reünie kan via www.ditonijmegen.nl/reunie. Tegelijkertijd vindt er een expositie plaats in het Roze Huis Nijmegen over 30 jaar Pinkeltje/Dito!. Aanstaande dinsdag om 9u zal Dito! een taart aanbieden aan het Nijmeegse college van B&W.

 

De Jubileumcommissie 2015
GV_