Transgender

Wanneer een persoon door het leven gaat als iemand van het andere dan het biologische geslacht of tussen man en vrouw in balanceert, spreekt men van Trangenderisme. Transgenders hebben, vaak al sinds hun kinderjaren, het gevoel in het verkeerde lichaam te zijn geboren of zich niet helemaal man danwel vrouw te voelen. Het kan zijn dat deze persoon op volwassen leeftijd besluit om een geslachtsveranderende operatie te ondergaan, maar dit is lang niet altijd het geval. De meeste transgenders zijn dit ook niet van plan, alhoewel een gedeeltelijke verandering al kan plaatsvinden door hormoongebruik. Voorop staat echt het gendergevoel; het al dan niet voldoen aan de sociale rol van de man of de vrouw. Waar voel ik me prettig bij?

De term transgender wordt steeds vaker gebruikt als een overkoepelende term voor iedereen die zichzelf op welke manier dan ook, als lid van de andere sekse laat zien of zich zo voelt, dan hoe hij of zij geboren is: transseksueel, androgyn, travestiet, en andere manieren van genderbeleving die niet overeenkomen met het traditionele beeld van de indeling in man en vrouw. Er zit ook verschil in de termen travestiet, iemand die alleen af en toe door het leven gaat als iemand van het andere geslacht, en transgenderist, iemand die altijd door het leven gaat als iemand van het andere geslacht en ook zo wenst aangesproken te worden. De meeste transseksuele personen zijn voor hun geslachtsverandering een tijdlang door het leven gegaan als transgenderist of kiezen er juist voor om dit na hun transformatie te doen, omdat ze zich er dan pas prettig bij voelen.

Ook bij Dito! kunnen transgenderjongeren hun plek vinden. Neem contact op met de introductiegroepencommissie om meer info te krijgen over wat Dito! voor je kan betekenen!