Column: Uit balans

Gino (20) staat altijd open voor nieuwe dingen en interesses. Door zijn praatgrage en extraverte karakter merk je snel dat hij aanwezig is. Hoewel het studentenleven soms druk en hectisch kan zijn, komt Gino altijd op z’n pootjes terecht. Naast zijn studie psychologie is hij bestuurslid bij SP Nijmegen en contactpersoon bij ROOD Nijmegen, jong in de SP. Z’n hart zal dus altijd links blijven kloppen.

In mijn allereerste column had ik het over dat LHBT-rechten in Nederland vandaag de dag geen grote rol meer spelen in het maatschappelijk debat. Een overwinning voor de LHBT-organisaties. Echter, worden homo’s in de samenleving nog niet gelijkwaardig behandeld. Op dat punt dienen de LHBT-organisaties te focussen. In mijn column van vorige maand gaf ik aan hoe ze dat (volgens mij) zouden moeten doen. Namelijk door zich te richten op voorlichting over homoseksualiteit.

Daar komt ook nog eens bij dat LHBT-organisaties een platform moeten creëren voor homo’s, zodat zij om hulp kunnen vragen. Zo wordt de drempel om de kast uit te komen kleiner en zal dat ook bijdragen aan de homo-emancipatie. In de column van deze maand ga ik een stap verder dan de eerdere columns: richten de LHBT-organisaties zich nog op hun kerndoelen (informeren en platform voor homo’s bieden)?

Zelf ben ik voorzitter van ROOD Nijmegen: de jongerenorganisatie binnen de SP. We willen jongeren betrekken bij de SP, de bekendheid van de SP vergroten en we willen een socialistische samenleving in Nederland verwezenlijken. Om dit te bereiken moeten wij hetzelfde doen alles wat LHBT-organisaties ook moeten doen: informeren en een platform bieden. Zodra we genoeg mensen hebben opgetrommeld, kunnen we aandacht vragen voor de punten die wij belangrijk vinden.

Voordat je kan informeren en als organisatie naar buiten kan treden, zul je dus eerst een stabiel platform nodig moeten hebben. De LHBT-organisaties hebben in de loop der jaren al een aardig platform opgebouwd. Die is ook gebruikt als basis om mensen te informeren over homoseksualiteit en de homo-emancipatie te bevorderen. Echter, merk ik dat LHBT-organisatie teveel aandacht besteden aan hun eigen platform en te weinig aan het verspreiden van hun boodschap.

Concreet bedoel ik daarmee dat LHBT-organisaties teveel met zichzelf bezig zijn en te weinig met het vertellen van hun verhaal. De meeste tijd en mankracht gaat naar het organiseren van activiteiten voor zichzelf, terwijl het vertellen van hun verhaal bijzaak wordt en slechts een vele punten is waar aandacht aan wordt gegeven. Dit zou eerder andersom moeten zijn: het bijhouden en stabiel houden van het eigen platform zou bijzaak moeten zijn en men moet zich hoofdzakelijk storten op voorlichting.