Column: Van Home Alone naar de Hobbit en weer terug

Malou (21) vindt altijd alles leuk en doet daardoor vaak veel te veel dingen tegelijk. Ze is altijd enthousiast en onvermoeibaar, maar dit prettig gestoorde type kruipt ook graag lekker op de bank met een boek of ze nestelt zich voor de tv voor een leuke film of serie. Ze hoopt te emigreren naar Frankrijk, maar voor die tijd wil ze graag nog veel meer van de wereld zien. Schrijven doet ze graag met een kritische pen, maar ook met humor en het liefst in het Frans. Maar wees gerust dat zal ze jullie hier niet aandoen.

Ik hou van de decembermaand! Het begint altijd met Sinterklaas: warme chocomel drinken, monopoly spelen en gourmetten met pap, mam, broertje en zusje, een zo lang mogelijk gedicht schrijven en cadeautjes kopen en geven (meestal voor mijn vader of broertje). Dit jaar stond de periode tussen de Sinterklaas en Kerst vol met leuke verrassingen, zoals het boeken van een tripje naar Stockholm in januari. Binnen no time was het kerstvakantie. Ik maakte het goede voornemen om eens flink te studeren. Deed ik dat? Nee joh, natuurlijk niet.

Er waren veel te veel leuke films op tv… Ik kijk zelden tv, maar met de Kerst en vooral als ik dan bij mijn ouders ben, ga ik helemaal los. Home alone mag natuurlijk niet ontbreken en ik heb ze al minstens tien keer gezien. Elk jaar weer rollen we met zijn vijven over de vloer van het lachen. De hond komt er dan gezellig bij liggen. Mathilda staat ook altijd op het kerstfilmlijstje, waarbij de vrouwelijke kant van ons gezin ‘Aaah’ en ‘Ooh’ roept, terwijl de mannen sarcastische opmerkingen maken over alles wat er niet kan. Jongens, met Kerst kan alles! Mama kijkt in haar eentje altijd naar Sissi. Die film staat even op pauze bij mij, hoe knap ik Romi Schneider ook vindt. *Zwijmel*

Of ik nog niet genoeg films keek op televisie, ging ik in december ook bizar vaak naar de bioscoop. De Lux zou me zo onderhand wel eens strippenkaart mogen aanbieden. Ik ging naar Bon Dieu met een goede vriendin, waar we samen ontzettend hard hebben gelachen om de Marseillaise in deze Franse feel good film. Met twee studiegenootjes reisde ik vorige week maandag af naar Tilburg, omdat we de Hobbit per se in 2D wilden zien – want wij krijgen hoofdpijn en vierkante ogen van 3D. Gelukkig was de film het waard! Gisteren – toen ik eigenlijk mijn column zou moeten hebben geschreven, oeps de hektiek van de feestdagen nam even de overhand – ging ik met twee andere studiegenoten naar Samba. Deze is van de makers van Intouchables en met dezelfde hoofdrolspeler (Omar Sy). Niet te vergelijken, maar allebei goed!

Last, maar zeker niet least, zag ik ook nog een film met een roze randje: Une nouvelle amie. Wederom een Franse film, hoe kan het ook anders. Gebaseerd op een verhaal van Ruth Rendell, realiseerde François Ozon deze film waarin Claire (Anaïs Demoustier) depressief raakt na het overlijden van haar beste vriendin Laura. Ze belooft voor haar dochtertje en man, David (Romain Duris), te zorgen. Wanneer ze langs hun huis gaat, komt ze achter een groot geheim van David: hij kleedt zich graag als vrouw. In het begin wendt hij haar en zichzelf voor dat hij dit doet voor zijn dochter die een moederfiguur nodig heeft, maar naarmate de film vordert wordt zijn vrouwelijke kant steeds serieuzer. De depressieve Claire bloeit helemaal op door haar vriendschap met deze nieuwe vriendin, die ze Virginia heeft genoemd. Ozon heeft geprobeerd een psychodrama neer te zetten, maar hier en daar neigt het toch meer naar een komedie. Volgens de Nederlandse critici slaat hij de plank helemaal mis met deze film, maar de Franse recensenten zijn toch wat positiever. Ik was er zelf redelijk blij mee, maar ik ergerde me wel aan de komieke scènes, die voor mijn gevoel niet komisch hadden moeten zijn. Het einde was onverwacht, maar noodzakelijk – het is verder een vrij trage film. Ik zal niet te veel spoilen, maar het einde wordt een nieuw begin.

Tot de volgende Kerstvakantie verkeer ik weer in een tv-loze periode… Mochten jullie naast het wachten op vuurwerk op Oudjaarsdag niks te doen hebben, of als jullie moeten uitbrakken op Nieuwjaarsdag, kijk dan een of meerdere van bovenstaande films!

Gelukkig Nieuwjaar/Bonne année!