Coming-out

Een coming-out houdt in dat je aan je omgeving vertelt dat je (ook) op mensen van hetzelfde geslacht valt. Vaak is dit heel spannend en zit je al dagen te zweten en bibberen bij het idee dat je straks moet zeggen dat je homo, bi, lesbisch of transgender bent. Hieronder kun je de coming-outverhalen lezen van anderen lezen. Misschien heb je wat aan hun verhaal!

 

Coming-out verhalen

Coming-out verhaal van Pim

Hey, ik ben Pim en mijn coming out was niet zo speciaal. As it should be!  Coming out wordt altijd zo’n groot ding gemaakt, maar we werken natuurlijk toe naar een toekomst waar coming out niet eens meer in een woordenboek staat. Mijn tip is daarom; WWASPD. En nou vraag je je natuurlijk af: “Pim, wat betekent WWASPD?” Well, I’m glad you asked. WWASPD staat voor: What Would A Straight Person Do? 

In mijn geval ontmoette ik een jongen die ik zowaar leuk vond en zou met hem op date gaan. Het was dus eens tijd dat ik mijn ouders er ook wat over ging vertellen. Maar hoe?! What would a straight person do? Hmmm, die zou waarschijnlijk gewoon zeggen: “Ik heb straks een date.” So that’s what I did. Maar toen kwam de volkomen logische vraag: “Met wie?” What would a straight person do? Gewoon zeggen wie en hoe je ze kent. So that’s what I did. Geen “Mam en pap, ga even zitten,” geen monoloog van drie pagina’s, geen drama. Ik had me bedacht dat als IK er geen big deal van zou maken het ook geen big deal zou worden. En raad eens?  “Is goed, jongen. Veel plezier.” 

Ik had gelijk. Voor mijn vrienden nam ik dus dezelfde ‘aanpak’. What would a straight person do? Zijn vrienden vertellen dat hij een relatie heeft. Dus guess what… That’s what I did. Ik ben uit de kast gekomen zonder mensen apart te nemen, op een stoel neer te zetten, dramatische filmmuziek op te zetten en ze zacht te vertellen dat ik homo was. Dat is dus ook helemaal niet nodig. Niet dat dat fout is, maar ik wilde gewoon alleen even vertellen dat je het zo groot of klein kan maken als je hartje begeert. You do you, boo! 

Toch ben ik nog steeds van mening dat als je er zelf een big deal van maakt het ook een big deal wordt. Maak er een ‘little deal’ van of gewoon ‘no deal.’ De energie die je dan uitstraalt is kalm, niet stressvol en niet emotioneel en dat nemen de mensen tegen wie je praat dan ook over. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar je snapt wel wat ik bedoel. Bij mij werkte deze ‘aanpak’ in ieder geval.  Dat is mijn ‘coming out’ verhaal. Je hoeft niks van me aan te nemen, want niemand zit in precies dezelfde situatie. Ik hoop alleen wel dat ik een ander licht heb kunnen schijnen op coming out. Dat klonk weer heel zweverig, dus ik laat het hier maar bij voor het nog erger wordt.