LHBT-nieuws: 15 november 2016

Daar zijn we weer, met een kleine selectie uit het leukste, vreemdste, en/of schokkendste nieuws uit de roze kringen. Jullie kunnen iedere maand genieten van een hoogstpersoonlijk geselecteerd journaal, met alle nieuwtjes die mij hebben bereikt.

Lesbische vrouwen hebben volgens het COC meer zichtbaarheid nodig. In Nederland zijn er al veel homoseksuele rolmodellen, maar het aantal lesbische rolmodellen is veel kleiner. Er wordt gezegd dat deze rolmodellen helpen bij de acceptatie van geaardheid. Gelukkig is er al meer publiciteit en met een dag als de Coming Out dag op 11 oktober wordt er ook meer zichtbaarheid gecreëerd. Toch hoopt het COC dat er in de toekomst wat meer positieve vrouwelijke rolmodellen verschijnen.

Nu we het toch over Coming Out dag hebben, is het misschien leuk om te weten dat er op twitter de hashtag “#regenboogvlag2016” werd gebruikt om gemeenten te vragen regenboogvlaggen op te hangen. Bijna 150 gemeenten hebben 11 oktober dan ook een regenboogvlag gehesen op hun gemeentehuizen en ministeries. Ook veel winkeletalages werden versierd met regenboogvlaggen. Op deze manier wordt er meer zichtbaarheid gecreëerd en laten ze zien dat ze alle geaardheden accepteren. Zo voelen LHBT-jongeren, zowel in als uit de kast, zich beter over hun geaardheid en acceptatie.

In oktober werd er in Amsterdam een flyer uitgedeeld waarop stond dat homoseksualiteit volgens het Jodendom, de Islam en het Christendom is verboden. Gelukkig kwam een groep uit Deventer met het idee een eigen flyeractie te beginnen waarmee ze hoopten mensen aan het denken te zetten. Er waren meer groepen die reageerden op de uitgedeelde flyers. “Expreszo” reageerde hier ook op door sarcastische en ironische taal- en rekencursusflyers te maken en deze te posten. (https://www.facebook.com/Expreszo/posts/1280505288647221)

De LGBT community in Amerika is een van de groepen die erg terneergeslagen is van de uitkomst van de verkiezingen. Donald Trump is helaas niet altijd even positief geweest voor LGBT’s. Trump is bijvoorbeeld erg onduidelijk over wat hij van het homohuwelijk vindt, maar zijn vicepresident, Pence, is iets radicaler helaas. Pence gelooft in conversietherapie, dus velen hopen dat er in december door het electoraat nog een andere president kan worden gekozen. Als dat niet gebeurt, is het nog maar afwachten hoe Trump zich tegenover LGBT’s neerzet.

Op 10 november is in Mexico helaas het homohuwelijk afgewezen. De president heeft zich al vaker ingezet voor het homohuwelijk, maar het parlement dacht hier anders over. De Mexicanen die tegen het homohuwelijk protesteerden kregen veel te maken met tegenprotestanten. Gelukkig bestaat Mexico uit verschillende staten en in vier van die staten is het homohuwelijk al wel geaccepteerd.

Om met een positieve noot te eindigen; K3 heeft een nummer geschreven over homoseksualiteit en dat is de eerste keer dat ze zoiets doen. Zo zingen ze bijvoorbeeld over “bij ons mag iedereen zijn wie ze zijn,” en “soms houden prinsesjes van prinsesjes.” Na de aanslag in Orlando zijn ze op het idee gekomen dit nummer te schrijven. Ze hopen op deze manier kinderen te helpen geaardheid te begrijpen en er voor te zorgen dat het een van de normaalste zaken van de wereld wordt.