LHBT-nieuws: 19 februari 2015

Daar zijn we weer, met een kleine selectie uit het leukste, vreemdste, en/of schokkendste nieuws uit de roze kringen. Jullie kunnen om de week genieten van een hoogstpersoonlijk geselecteerd journaal, met alle nieuwtjes die mij hebben bereikt.

Sinds de nieuwe Griekse regering aangetreden is, is er nogal wat rumoer rondom Griekenland ontstaan, maar er is ook goed nieuws: de nieuwe premier heeft twee weken terug beloofd dat binnenkort het geregistreerd partnerschap opengesteld zal worden zodat stellen van hetzelfde geslacht ook een partnerschap aan kunnen gaan. Een precieze termijn hiervoor is nog niet genoemd.

Vorige week is er in Slowakije een referendum geweest waarbij de bevolking onder andere moest stemmen over of het huwelijk alleen voor paren van een verschillend geslacht open moet staan, en of homostellen kinderen mogen adopteren. De bevolking is echter maar mondjesmaat op komen dagen; maar een vijfde van de bevolking heeft gestemd. Dit maakt het referendum gelukkig ongeldig, omdat minstens de helft van de bevolking op moet komen dagen.

Dan als laatste nog nieuws uit de VS: daar heeft GLAAD, een bekende LHBT-organisatie, afgelopen week na veel oproer een duidelijk standpunt ingenomen over hun #GotYourBack campagne. Op hun site was de slogan ‘A is for Ally’ te vinden, om zo aandacht te vragen voor de mensen die LHBT’ers steunen. De slogan was bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten, omdat dit de aseksuele en aromantische gemeenschap leek uit te wissen. Inmiddels heeft GLAAD een officiĆ«le rectificatie gepubliceerd met de naam ‘A is for asexual, agender, aromantic’ waarin ze duidelijk maken dat dit niet hun bedoeling was en dat ze de gemeenschap juist een warm hart toedragen.

Dat was het voor deze week! Over twee weken zijn we weer terug met een nieuwe editie, en als je verder nog tips of nieuwtjes hebt zijn die natuurlijk altijd welkom.

Door Gwen.