LHBT-nieuws: 2 oktober 2014

Daar zijn we weer, met een kleine selectie uit het leukste, vreemdste, en/of schokkendste nieuws uit de roze kringen. Jullie kunnen om de week genieten van een hoogstpersoonlijk geselecteerd journaal, met alle nieuwtjes die mij hebben bereikt. Bekijk vooral ook het oude nieuws, onder het kopje “LHBT-nieuws” bovenin.

Vorige week is er bij de Verenigde Naties een resolutie aangenomen door 25 landen, waarin staat dat LHBT-rechten bevorderd dienen te worden door de Mensenrechtenraad. Veertien landen stemden tegen het voorstel, en 7 onthielden zich van een stem, maar dit was de eerste keer dat zo veel landen zich uitspraken voor rechten voor LHBT’ers. Ondanks dit positieve nieuws is het niet zo positief als gehoopt, omdat landen die fel tegen de resolutie waren ervoor hebben gezorgd dat de resolutie zich beperkt tot het opstellen van een eenmalig rapport over de situatie van LHBT’ers met betrekking tot mensenrechten.

Daarnaast gaat het VN-kinderrechtencomité zich storten op de rechten van LHBTI-kinderen in Nederland, naar aanleiding van een rapport dat het COC gepresenteerd heeft. LHBTI-kinderen hebben namelijk meer problemen dan heteroseksuele kinderen: ze hebben vijf keer zo vaak suicidale gedachten, leven in een sociaal onveilige omgeving, en interseks-kinderen zijn voor de Nederlandse overheid zelfs onzichtbaar wat betreft het beleid. Dit comité zal na onderzoek te doen aanbevelingen doen voor de overheid ten behoeve van LHBTI-kinderen.

In Indonesië is vorige week in de provincie Aceh een wet aangenomen die het strafbaar stelt om geslachtsgemeenschap te hebben met iemand van hetzelfde geslacht: dit kan bestraft worden met zweepslagen, celstraf of een goudboete. De wet zal niet per direct van kracht gaan, maar zal geleidelijk ingevoerd worden ‘tot iedereen er klaar voor is de wet te handhaven’.

Uit onderzoek van de PestThermometer is gebleken dat op middelbare scholen het meestgebruikte scheldwoord nog steeds ‘homo’ is. Daarom vindt het COC dat er nodig actie ondernomen dient te worden om scholen meer LHBT-vriendelijk te maken. Het plan is dit onder meer te doen door middel van Gay-Straight Alliances en meer verplichte voorlichting.

En dan als laatste: binnenkort is het weer zo ver, op 11 oktober is het Nationale Coming Out Dag. Dit jaar staat de dag in het teken van biseksualiteit, omdat zij zich vaak minder geaccepteerd voelen dan homo’s en lesbiennes, en met andere specifieke problemen te maken krijgen die niet genoeg onder de aandacht zijn. Op Coming Out Dag zijn er door het hele land ook allerlei activiteiten die aansluiten bij het thema.

Dat was het voor deze week! Over twee weken zijn we weer terug met een nieuwe editie, en als je verder nog tips of nieuwtjes hebt zijn die natuurlijk altijd welkom.

Door Gwen.