LHBT-nieuws: 25 december 2014

Daar zijn we weer, met een kleine selectie uit het leukste, vreemdste, en/of schokkendste nieuws uit de roze kringen. Jullie kunnen om de week genieten van een hoogstpersoonlijk geselecteerd journaal, met alle nieuwtjes die mij hebben bereikt.

Het Internationaal Olympisch Commité heeft besloten dat voortaan in het Olympisch Handvest een verbod op discriminatie op basis van seksuele geaardheid opgenomen zal zijn. In het handvest was eerder al discriminatie op basis van geslacht en huidskleur verboden, en voor de Paralympische Spelen zat daar ook al seksuele geaardheid bij. Dat dit is ingevoerd wil zeggen dat kandidaten die de Spelen organiseren zich ook aan dit handvest moeten houden.

In de Verenigde Staten zal het verbod dat er stond op het doneren van bloed door homo- en biseksuele mannen binnenkort waarschijnlijk opgeheven worden. Het verbod zou aangepast worden zodat alleen mannen die de afgelopen 12 maanden seks met een andere man hebben gehad uitgesloten worden van bloeddonatie, wat tot 4% extra bloeddonoren op zou leveren. Het nieuwe beleid zal vanaf 2015 ingaan. In Nederland is een dergelijk verbod nog wel van kracht, al wordt er door Sanquin schijnbaar onderzoek gedaan naar mogelijke aanpassingen.

In België is voor het eerst in een rechtszaak homofobie als verzwarende omstandigheid erkend in een moordzaak. Dit is de eerste homofobe moordzaak van België waarbij dit als verzwarende omstandigheden werd gezien sinds een dergelijke wet is ingevoerd in 2013. De daders zijn al schuldig bevonden, maar over de precieze gevangenisstraf wordt later deze week nog beslist.

Dat was het voor deze week! Over twee weken, in 2015 dus, zijn we weer terug met een nieuwe editie, en als je verder nog tips of nieuwtjes hebt zijn die natuurlijk altijd welkom.

Door Gwen.