LHBT-nieuws: 4 september 2014

Daar zijn we weer, met een kleine selectie uit het leukste, vreemdste, en/of schokkendste nieuws uit de roze kringen. Jullie kunnen om de week genieten van een hoogstpersoonlijk geselecteerd journaal, met alle nieuwtjes die mij hebben bereikt. Bekijk vooral ook het oude nieuws, onder het kopje “LHBT-nieuws” bovenin.

In de zomervakantie is er weer van alles gebeurd op het gebied van de roze actualiteit. Zo was er eerst de Vierdaagse, waarbij onder het motto ‘Walk Together’ 5 Russische drie Nijmeegse LHBT’ers meeliepen om aandacht te vragen voor de situatie in Rusland. Twee van de Nijmeegse lopers zijn ook Dito!ers.

Daarnaast was er natuurlijk de Gay Pride in Amsterdam, waarbij er gepaste aandacht was voor de pas gebeurde vliegramp in Oekraïne, maar waar dit jaar verder songfestivalwinnares Conchita Wurst op een boot meevoer, waar Expreszo met lokale helden, waaronder een groep Dito!ers, op de boot stond en waar dit jaar een Joodse en een Marokkaanse boot meevoeren. Over deze Marokkaanse boot zijn helaas naderhand wat negatieve reacties gekomen, waardoor de opvarenden van de boot een opriepen tot meer emancipatie van LHBT’ers, met name binnen de Marokkaanse gemeenschap zelf.

Rond diezelfde tijd werd ook bekend gemaakt dat er in Amsterdam vorig jaar een stijging te zien was in het aantal aangiftes van geweld tegen LHBT’ers, net als landelijk, waarbij het aantal aangiftes verdubbelde. De cijfers willen niet per se zeggen dat er ook daadwerkelijk meer mensen slachtoffer zijn van geweld, maar het zou ook kunnen dat simpelweg meer mensen aangifte doen van dergelijk geweld. Het COC riep op tot maatregelen om het geweld tegen te gaan.

Verder heeft de advocaat-generaal die adviseur is van het Europees Hof van Justitie in zijn rapport laten weten dat bij asielaanvragen de verklaring van de asielzoeker over hun seksuele geaardheid als basis moet gaan dienen, waar er nu nog medische tests worden uitgevoerd en gedetailleerde en vaak vernederende vragen over de seksuele geaardheid worden gesteld. Dit najaar nog spreekt het Hof van Justitie zich verder uit over deze zaak.

Ook blijkt dat genderneutrale toiletten steeds vaker opduiken in de VS en Canada: met name op scholen en universiteiten worden de toiletten opengesteld voor alle geslachten en genderidentiteiten. Zo zijn scholen en universiteiten in Vancouver, Portland en Chicago hier al mee begonnen, en zullen er dit schooljaar nog meer volgen.

Als laatste dan zijn er nog verschillende ontwikkelingen op het gebied van het openstellen van het huwelijk en adoptie. Zo is in Florida het verbod op een opengesteld huwelijk opgeheven, waardoor nu ook paren van hetzelfde geslacht kunnen trouwen. In Colorado en Utah is een gelijksoortige wet ook ongrondwettelijk verklaard, maar daar wordt nog gewacht op uitspraak van het hoger gerechtshof voordat er ook daadwerkelijk huwelijken gesloten kunnen worden. Ook wat dichterbij huis zijn er veranderingen: zo heeft de VN laten weten dat ze huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht van al haar werknemers zal erkennen, ook al komt het stel zelf uit een land waar het opengestelde huwelijk niet erkend wordt. In Israël is het nu mogelijk om partners van hetzelfde geslacht over te laten komen uit het buitenland en wordt hen het Israëlisch staatsburgerschap toegekend als het huwelijk in een ander land gesloten is (Israël heeft zelf nog geen opengesteld huwelijk), iets wat eerst alleen voor heteroseksuele stellen het geval was. Ook is het nu mogelijk om in Kroatië een civiel partnerschap aan te gaan, al kunnen stellen nog geen kinderen adopteren. In Italië is het sinds kort voor homostellen wel mogelijk om kinderen te adopteren, wat vorige week voor het eerst gebeurde, al worden daar verder nog geen gelijke rechten verleend aan homostellen.

Dat was het voor deze week! Over twee weken zijn we weer terug met een nieuwe editie, en als je verder nog tips of nieuwtjes hebt zijn die natuurlijk altijd welkom.

Door Gwen.