LHBT-nieuws: 8 januari 2015

Daar zijn we weer, met een kleine selectie uit het leukste, vreemdste, en/of schokkendste nieuws uit de roze kringen. Jullie kunnen om de week genieten van een hoogstpersoonlijk geselecteerd journaal, met alle nieuwtjes die mij hebben bereikt.

Nog voor de kerstvakantie werd in Finland door de regering voor het openstellen van het huwelijk gestemd, waardoor wat eerder als burgerinitiatief ontstaan is nu ook daadwerkelijk een wet zal worden. De president van Finland moet het nog ondertekenen, en hoewel deze eerder tegen was, heeft hij ondertussen laten weten de wet te zullen ondertekenen. Omdat er nogal wat aanpassingen nodig zijn zal de wet pas in 2017 van kracht worden.

Vlak voor de jaarwisseling was er ook triest nieuws: een Amerikaanse tiener, Leelah Acorn, die transgender was maar niet door haar familie geaccepteerd werd, heeft zelfmoord gepleegd en haar afscheidsbrief op internet gezet, waarin ze oproept voor verandering. Wat met name voor veel ophef zorgde is het feit dat de moeder van Leelah haar steeds haar zoon noemde, en ook ontkende dat het om zelfmoord ging. Ondertussen zijn er al verschillende petities in het leven geroepen om therapie om transgenders te ‘genezen’ in de VS wettelijk te verbieden.

In Belgiƫ pleit de Antwerpse bisschop voor het kerkelijk erkennen van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. Het is al mogelijk in een aantal protestantse kerken in Belgiƫ om een zegening te krijgen voor de relatie, maar dit moet breder getrokken worden, vindt de bisschop.

Dan nog Nederlands nieuws wat je misschien al gezien hebt: het kabinet gaat homofobie steviger aanpakken. Tot en met 2017 zal er elk jaar 1 miljoen euro beschikbaar zijn om huwelijksdwang, eergerelateerd geweld en homofobie tegen te gaan. Met dit geld worden onder andere docenten getraind en wordt een campagne op de sociale media opgericht.

Dat was het voor deze week! Over twee weken zijn we weer terug met een nieuwe editie, en als je verder nog tips of nieuwtjes hebt zijn die natuurlijk altijd welkom.

Door Gwen.