LHBT-nieuws: 9 juni 2016

Daar zijn we weer, met een kleine selectie uit het leukste, vreemdste, en/of schokkendste nieuws uit de roze kringen. Jullie kunnen iedere maand genieten van een hoogstpersoonlijk geselecteerd journaal, met alle nieuwtjes die mij hebben bereikt.

De student Bram Tielen die voor zijn studie aan de TU Delft is verhuisd naar een studentenhuis in het Zuid-Hollandse Schipluiden is weggepest vanwege zijn geaardheid. Vanaf het moment dat zijn huisgenoten erachter kwamen dat hij op mannen viel werd hij vies en smerig genoemd en werd hij genegeerd. Bemiddeling met de huisbaas werkte niet; de huisgenoten wilden hem alsnog weg hebben. Gelukkig kon Bram met hulp van een wijkagent en de studentenhuisvester DUWO snel een nieuwe kamer krijgen. Met het bericht dat hij op Facebook plaatste, hoopt hij dat zijn oude huisgenoten zien dat ze hem hebben gediscrimineerd en hebben weggepest.

Minister Jet Bussemaker van Emancipatie gaat het European Queer Muslim Network ondersteunen met 75.000 euro. Dit is een nieuw netwerk van islamitische organisaties van homoseksuelen en transgenders. Hierbij werken acht islamitische LHBT-organisaties uit verschillende Europese landen samen om seksuele diversiteit in moslimgemeenschappen bespreekbaar te maken.

Steeds meer Nederlanders staan positief tegenover homoseksualiteit. Waar in 2006 nog 15 procent van de Nederlanders negatief dacht over LHBT’ers, is dat nu gedaald tot 7%. Echter, nog steeds heeft een groot deel van de bevolking (32%) moeite met het zien van zoenende mannen. Bij de vrouwen ligt dit percentage iets lager: 23% vindt het aanstootgevend om twee vrouwen te zien zoenen. LHBT’ers voelen zich op straat nog altijd minder veilig. Zij zijn dan ook vaker slachtoffer van geweld dan heteroseksuelen. Gelukkig gaat het de goede kant op: mensen hebben weinig of geen moeite met het homohuwelijk en homoseksuele oriëntatie van kinderen en leerkrachten. In Europa behoort Nederland samen met Zweden en Denemarken tot de landen die het meest positief zijn over homoseksualiteit.

Goed nieuws voor transgenders in Canada: de regering heeft een wetsvoorstel ingediend om transgenders te beschermen tegen discriminatie. Het discriminatieverbod wordt uitgebreid en ook wordt misdaad die gepleegd is op basis van genderidentiteit voortaan als verzwarende omstandigheden meegewogen. De regeringspartij heeft de meerderheid in het parlement waardoor het wetsvoorstel vrijwel zeker zal worden aangenomen.