LHBT-nieuws: april 2017

Daar zijn we weer, met een kleine selectie uit het leukste, vreemdste, en/of schokkendste nieuws uit de roze kringen. Jullie kunnen iedere maand genieten van een hoogstpersoonlijk geselecteerd journaal, met alle nieuwtjes die mij hebben bereikt.

Moties LHBTI-onderwijs aangenomen

Donderdag 6 april zijn er twee moties ingediend door de SP omtrent lessen over LHBTI-acceptatie. De eerste motie gaat over verplichte lessen over LHBTI-acceptatie op het MBO. Volgens de Onderwijsinspectie besteedt slechts 60% van de MBO-scholen aandacht aan seksuele diversiteit en seksuele weerbaarheid. Sinds kort is ook Dito! gestart met het geven van gastlessen over seksuele diversiteit op het ROC. De andere motie gaat over sancties voor scholen die weigeren aandacht te besteden aan seksuele diversiteit. Beide moties zijn aangenomen, al is bij de eerste motie tegengestemd door de SGP, CU, CDA en VVD en bij de tweede motie door de SGP en VVD. Vooral de tegenstem van de VVD is hierin opmerkelijk, omdat zij een van de partijen waren die het Regenboog Stembusakkoord hebben ondertekend (zie Roze nieuws vorige maand).

Martelingen en moorden op homoseksuele mannen in Tsjetsjenië

Een vooraanstaande Russische krant berichtte begin april dat de Tsjetsjeense autoriteiten een heksenjacht hebben geopend op mannen die van homoseksualiteit worden ‘verdacht’. Er zouden honderden mannen zijn opgesloten in geheime gevangenissen. Ze werden gemarteld en onder druk gezet om namen te noemen van andere homoseksuele mannen. Dit meldden enkele vrijgelaten mannen. Zeker drie mannen zouden om het leven zijn gekomen. De president van Tsjetsjenië ontkent alle beschuldigingen. Hij beweert zelfs dat homoseksualiteit in Tsjetsjenië niet bestaat. Op woensdag 19 april vindt in Amsterdam een manifestatie plaats ter ondersteuning van de LHBTI’ers in Tsjetsjenië.

LHBTI’s passen gedrag aan in onveilige situaties

Uit het jaarlijkse buurtveiligheidsonderzoek dat wordt uitgevoerd door het AmsterdamPinkPanel (APP) blijkt dat LHBTI’s bepaalde situaties en plekken mijden en hun gedrag aanpassen om zich veiliger te voelen. Zo lopen LHBTI’s vaak om bij een onveilige situaties, proberen zij in een veilige buurt te gaan wonen, tonen zij geen affectie voor de partner in het openbaar of proberen zich minder herkenbaar als LHBTI’s te gedragen. Een kwart van de respondenten heeft in 2016 een onveilige situatie meegemaakt. Zij zijn bijvoorbeeld uitgescholden of het slachtoffer geworden van fysiek geweld. Helaas doet nog geen 10 procent van de LHBTI’s hiervan aangifte.

Hand in hand tegen anti-LHBTI-geweld

De LHBTI-gemeenschap is de afgelopen tijd diep in zijn hart geraakt. In Arnhem zijn 2 mannen mishandeld met een betonschaar omdat ze hand in hand door de stad liepen. Om deze reden zijn meer dan tweeduizend mensen zaterdag 8 april naar Arnhem gekomen om samen hand in hand te staan voor diversiteit en om de slachtoffers een hart onder de riem te steken. Diverse mensen hebben hier gespeecht, onder andere Ante (voorzitter) en Fenna (bestuurslid Media&PR) namens Dito!.

Poetin-poster verboden in Rusland

Gebruik van de iconische poster waarop de Russische president Poetin met lippenstift en oogschaduw staat afgebeeld, is in Rusland vanaf nu verboden. Het ministerie van justitie volgt met deze stap het vonnis van de regionale rechtbank. De rechtbank oordeelde dat de poster suggereert dat Poetin een ‘afwijkende seksuele gerichtheid’ heeft. De poster werd de afgelopen jaren wereldwijd – ook in Rusland – veel gebruikt tijdens protestdemonstraties tegen de Russische anti-LHBTI-wetgeving. Gebruik van deze poster is in Rusland nu strafbaar, omdat het een uiting van extremisme zou zijn.

VUmc wil homoparen helpen bij draagmoederschap

Het VUmc gaat onderzoeken of het mogelijk is om homoparen te helpen bij draagmoederschap. De belangstelling daarvoor groeit onder homoparen, maar draagmoederschap is voor hen in ons land niet mogelijk. Homoparen moeten daarom uitwijken naar het buitenland voor een duur en vaak onzeker traject. Het VUmc hanteert nu nog heel strenge regels: alleen als een vrouw geen (functionele) baarmoeder heeft of een zwangerschap levensbedreigend is, komt een heteropaar in aanmerking voor IVF-draagmoederschap. De Staatscommissie Herijking Ouderschap adviseerde om de regels rond draagmoederschap te verruimen.

12-maandeneis bloeddonatie ‘gerechtvaardigde discriminatie’

Mannen die seks hebben met mannen mogen ten minste 12 maanden geen seksueel contact hebben gehad als zij bloed willen doneren. Volgens Sanquin geldt voor deze groep een verhoogd besmettingsrisico met ernstige infecties, zoals HIV. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat deze 12-maandeneis is toegestaan. Er is weliswaar sprake van discriminatie, maar die discriminatie wordt gerechtvaardigd door het belang van de volksgezondheid. Wel wordt onderzocht door Sanquin of het mogelijk is om de termijn te verkorten of zelfs af te schaffen.