LHBT-nieuws: februari 2017

Daar zijn we weer, met een kleine selectie uit het leukste, vreemdste, en/of schokkendste nieuws uit de roze kringen. Jullie kunnen iedere maand genieten van een hoogstpersoonlijk geselecteerd journaal, met alle nieuwtjes die mij hebben bereikt.

Kieswijzer LHBTI-kwesties

Met de Tweede Kamerverkiezingen in het vooruitzicht heeft het COC een kieswijzer voor LHBTI-kwesties gelanceerd: gayvote.nl. Op de website vinden kiezers standpunten van politieke partijen over LHBTI-kwesties. Ook kan je zien hoe partijen de afgelopen tijd over LHBTI-kwesties stemden en zijn er profielen van ‘regenboogkandidaten’. Tot de regenboogkandidaten behoren ook twee transgenderpersonen. Voor zover het COC heeft kunnen nagaan is het de eerste keer dat er transpersonen verkiesbaar zijn voor de Tweede Kamer.

Verbod LHBTI-discriminatie in Grondwet

Een ander positief bericht wat betreft de politiek is dat er een Kamermeerderheid is voor een expliciet verbod op transgender- en intersekse discriminatie in artikel 1 van de Grondwet. Het CDA zette het Grondwettelijk verbod op LHBTI-discriminatie onlangs, op voorstel van het COC, in haar verkiezingsprogramma. PvdA, D66, CDA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP en 50Plus steunen dit verbod, bleek tijdens COC’s verkiezingsdebat op vrijdag 3 februari 2017. In het huidige voorstel wordt de term ‘homo- of heteroseksuele gerichtheid’ gebruikt om aan artikel 1 van de Grondwet toe te voegen.

Tv-programma ‘Geslacht!’

Ryanne van Dorst (ook wel bekend als Elle Bandita) gaat in het nieuwe NPO 3 televisieprogramma ‘Geslacht!’ vanaf dinsdag 7 februari om 22:00 uur wekelijks op zoek naar welke rol gender speelt in onze maatschappij. Ryanne is geboren als hermafrodiet, met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken. Uit onderzoek blijkt dat veel interseksuelen het moeilijk vinden hiervoor uit te komen. Voor veel mensen is interseksualiteit een taboe, wat Ryanne wil doorbreken.

LBT-vrouwen in tv-series

Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het NIVEL is gebleken dat het met het welzijn van lesbische en biseksuele vrouwen op televisie nogal slecht gesteld is. Volgens een onlangs uitgebracht rapport van een Amerikaanse belangenorganisatie zijn er de laatste tien jaar meer niet-heteroseksuele vrouwen in tv-series dan ooit tevoren, maar met deze fictieve LBT-vrouwen is iets vreemds aan de hand: ze gaan wel erg vaak dood! Niet zelden komen zij op een dramatische wijze aan hun einde (of ze gaan er vandoor met een man).

Tijdschrift ‘Attitude’

‘Attitude’, een Brits tijdschrift voor homo’s, komt naar Nederland. Niemand minder dan Jett Rebel siert de allereerste cover. Naar eigen zeggen krijgt hij vaak vragen over zijn eigen seksuele geaardheid, maar zijn ‘message’ is juist dat het daar niet om draait. ‘’Dat ik als heteroseksuele jongen in een jurk rondloop, is mijn manier om te zeggen: alles zou mogelijk moeten zijn.’’ Het blad komt uit op 24 februari.

Donald Trump

Donald Trump belooft door te gaan met het beschermen van de rechten van LHBT’ers die voor de overheid werken. Hiermee zet Trump een beleidsmaatregel van oud-president Obama uit 2014 voort. De beslissing van de president gaat waarschijnlijk niet in goede aarde vallen bij zijn conservatieve achterban. Na de verkiezing van Trump hoopten veel conservatieve kiezers dat rechten die LHBT’ers onder Obama hadden verworven, weer teruggedraaid zouden worden. Trump is nog wel tegen het homohuwelijk.