LHBT-nieuws: maart 2017

Daar zijn we weer, met een kleine selectie uit het leukste, vreemdste, en/of schokkendste nieuws uit de roze kringen. Jullie kunnen iedere maand genieten van een hoogstpersoonlijk geselecteerd journaal, met alle nieuwtjes die mij hebben bereikt.

GayLinks

Volgens ‘I&O Research’ bleek dat GroenLinks het populairst was onder de LHBT-groep. Ongeveer 14 procent zou op GroenLinks stemmen. VVD en D66 stonden bij de gay community op ongeveer 13 procent. De partij die met een procent het laagst uit de verf komt bij LHBT is de SGP.

Celstraf voor twee jonge homo’s in Tunesië

Begin deze maand hebben twee Tunesische mannen acht maanden celstraf gekregen. Waarom? Omdat ze seks hadden. In Tunesië valt dit onder ‘sodomie’, dus ook twee meerderjarige mannen die wederzijdse toestemming gaven voor deze handelingen waren hiervoor strafbaar. Omdat hier normaal een celstraf van 3 jaar op staat, gaan de 20- en 21-jarige mannen in hoger beroep, aldus hun advocaat.

Het Duitse homohuwelijk

In positiever nieuws zou SDP (Duitse sociaaldemocraten) het homohuwelijk het liefst zo snel mogelijk openstellen. Dit willen ze het liefst nog voor de verkiezingen in september. In de EU is Duitsland nog een van de weinige landen waar mensen van hetzelfde geslacht nog niet mogen trouwen, maar onder de Duitsers was al langer een meerderheid die voor het homohuwelijk was. Het wordt volgens het SDP dus tijd om hier verandering in te brengen.

Pride tegen Trump in LA

In Los Angeles wordt dit jaar de Gay Pride van 11 juni vervangen door een protestmars tegen het Trump beleid. Daaromheen gaat het Pride festival nog wel gewoon door. Op diezelfde dag wordt er in andere Amerikaanse steden ook geprotesteerd en is dus vergelijkbaar met de ‘Women’s March’.

YouTube blokt LHBT content

YouTube ligt onder schot nadat de filter voor ‘aanstootgevende inhoud’ (die bijvoorbeeld ouders voor kinderen aan kunnen zetten) ook LHBT gerelateerde video’s en kanalen blokkeert. Dit ligt er waarschijnlijk aan dat gebruikers bepaalde video’s en kanalen kunnen blokkeren onder ‘aanstootgevend’, waardoor deze content dus wordt geblokkeerd met de ‘restricted’ modus. Ook bekende YouTubers zijn hier niet blij mee. Niet per se omdat ze hierdoor minder kijkers krijgen, maar dat het kwalijk kan zijn voor jongeren die meer over LHBT willen weten. YouTube krijgt dus flink wat klachten over dat geaardheid en genderidentiteit automatisch onder ‘aanstootgevend’ worden gecategoriseerd.

Regenboog Stembusakkoord

De verkiezingsuitslag ziet er positief uit voor het Regenboog Stembusakkoord van het COC. De partijen die een grote meerderheid zetels in de Tweede Kamer kregen, hebben op 7 maart het Roze Stembusakkoord ondertekend. Het akkoord is ondertekend door GroenLinks, D66, VVD, SP, PvdA, PvdD, 50Plus en Artikel 1. In het Regenboog Stembusakkoord staat onder andere dat artikel 1 van de Grondwet moet worden veranderd, er een meerouderschapswet moet komen, er een wettelijk verbod moet komen op de discriminatie van transgenders en interseksen, de geslachtsregistratie door de overheid (zo veel mogelijk) wordt afgeschaft, de situatie voor LHBT-ers op scholen en in het buitenland wordt verbeterd en dat er een LHBT-emancipatiebeleid moet worden gevoerd.