Transgender

Ieder mens heeft een geboortegeslacht, genderidentiteit en genderexpressie. Je geslacht wordt bepaald door je lichamelijke kernmerken (chromosomen, hormonen & geslachtsorganen) die je man of vrouw maken. Je genderidentiteit is hoe jij je voelt en hoe jij jezelf identificeert. Voel je je man, vrouw, beide of allebei niet. Je genderexpressie is hoe jij je uit. Zo wordt lang haar en make-up in onze maatschappij bijvoorbeeld geassocieerd met het vrouwelijk geslacht.

Transgender is een term voor mensen die zich niet identificeren met het geslacht waarmee ze geboren zijn. Iemand die transgender is voelt zich niet, of niet helemaal, thuis in de geslachtsrol die past bij het geslacht dat zij bij hun geboorte hebben meegekregen.

Iemand die transgender is kan ervoor kiezen om in transitie te gaan. Er wordt gesproken van een sociale transitie, waarin geleefd wordt als het nieuwe geslacht en een medische transitie, waarin de persoon lichamelijke aanpassingen laat doen door middel van hormonen en/of operaties.

Dat iemand transgender is hoeft echter niet per definitie te betekenen dat die persoon in transitie gaat.

Wil je graag meer weten of lezen? Hieronder een paar interessante links:

Transgender Netwerk Nederland

https://www.transgendernetwerk.nl/

Transgender Info Nederland

https://www.transgenderinfo.nl/

Transgendervereniging T-Nederland

https://t-nederland.nl/

Transgender Groep Nijmegen

http://www.transgendernijmegen.nl/links/

 

Nog meer vragen? Wellicht kunnen wij je helpen. Stuur een mailtje naar dito.introductiegroepen@gmail.com.