Vrijwilliger van de maand: Jonas!

Dito! is een organisatie voor en door LGBT+ jongeren en draait helemaal op vrijwilligers. Vrijwilligers die onderverdeeld zijn in het bestuur en verschillende commissies: de activiteitencommissie, introductiegroepencommissie, Media&PR-commissie, Roze Week commissie, MilQ commissie, de reiscommissie, Jong&Out en de rozelunchflexpool. Elke maand laten wij een vrijwilliger aan het woord die vertelt over zijn of haar ervaringen bij Dito!. Deze maand is dat Jonas, lid van de activiteitencommissie en reiscommissie.

Waarom heb je ervoor gekozen om als vrijwilliger bij Dito! aan de slag te gaan?

Toen ik besloot vrijwilliger te worden, zat ik al een tijdje bij Dito!. Ik wilde graag een steentje bijdragen zodat ik de mensen van Dito! beter zou leren kennen. Ik wil namelijk graag mensen helpen zodat ze ook zichzelf kunnen zijn.

In welke commissie ben je actief en wat doet deze commissie?

Ik ben actief bij de AC (activiteitencommissie) waarmee we allerlei activiteiten organiseren, waaronder spelletjesavonden, borrels en een heleboel andere leuke activiteiten voor homojongeren en vrijwilligers. Ook ben ik sinds kort lid van de reiscommissie waarmee we eens per jaar een mooie reis naar het buitenland organiseren.

Hoe lang ben je al vrijwilliger bij Dito!?

Iets meer dan een jaar… Ik weet het niet meer heel precies. Dit komt doordat ik me eigenlijk vanaf het begin dat ik naar activiteiten van Dito! kom al een vrijwilliger voel.

Wat kan jij hier voor mensen betekenen?

Voor mij is het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt bij Dito!. Ik voel mij wat dit betreft vooral verantwoordelijk voor de buitenlandse studenten. Ik voel me dus als een brug tussen de twee werelden. Ik wil mensen graag aan het praten krijgen ongeacht hun taal of cultuur.

Wat biedt het vrijwilligerswerk jou?

Het vrijwilligerswerk betekent dat ik tijd met mijn vrienden kan doorbrengen en tegelijkertijd nog iets voor anderen kan doen. Dat geeft me een goed gevoel.

Welke activiteit of welk moment binnen Dito! is jou het meest bijgebleven?

We hebben zoveel gedaan. Dat maakt het moeilijk om voor één moment te kiezen. Mijn eerste borrel zal ik me echter altijd blijven herinneren: de Sinterklaasborrel van 2015! Toen sprak ik nog niet zo goed Nederlands. Alles was nieuw voor mij en ik ontmoette toen zo veel nieuwe mensen. Dat was eerst een beetje wennen maar ik wist het eigenlijk toen al: dit is mijn plek!

Zou je anderen aanraden om bij Dito! te komen?

Hell yeah! Dito! heeft mijn leven veranderd. Bij Dito! kon ik voor het eerst helemaal mezelf zijn en ‘likeminded people’ ontmoeten. De Jonas van 2015 en de Jonas van nu zijn echt niet meer met elkaar te vergelijken en dat is ook goed zo!