Vrijwilliger van de maand: Sven!

Dito! is een organisatie voor en door LGBT+ jongeren en draait helemaal op vrijwilligers. Vrijwilligers die onderverdeeld zijn in het bestuur en verschillende commissies: de activiteitencommissie, introductiegroepencommissie, Media&PR-commissie, Roze Week commissie, MilQ commissie, de reiscommissie, Jong&Out en de rozelunchflexpool. Elke maand laten wij een vrijwilliger aan het woord die vertelt over zijn of haar ervaringen bij Dito!. Deze maand is dat Sven, lid van de reiscommissie en de Media&PR-commissie.

Waarom heb je ervoor gekozen om als vrijwilliger bij Dito! aan de slag te gaan?

Toen ik in Nijmegen ging studeren deed ik mee aan de roze intro. Tijdens de intro werd al gezegd dat ze naar iemand op zoek waren die kon meehelpen bij de reiscommissie. Ik heb hier een tijdje over nagedacht, want ik wist niet of het te combineren was met mijn opleiding en andere verplichtingen. Uiteindelijk werd me bij een borrel uitgelegd waar de reiscommissie zich zoal mee bezig houdt. Na die borrel was ik overtuigd en heb ik me ook aangemeld.

In welke commissie ben je actief en wat doet deze commissie?

Ik zit op dit moment bij twee commissies; de reiscommissie en Media&PR-commissie. Bij de reiscommissie zijn we op het moment bezig met het plannen van een reis naar Berlijn. Daar heb ik de tour geregeld die we gaan doen op de zaterdag. Andere mensen binnen de commissie houden zich bezig met het uitzetten van een speurtocht of proberen activiteiten te plannen in samenwerking met plaatselijke LHBT+ organisaties. Ook regelen we zaken die iets meer voor de hand liggen zoals het uitzoeken van hostels, vervoer, OV en eetgelegenheden. In de Media&PR-commissie proberen we ervoor te zorgen dat Dito! overal bekend is. Dit doen we bijvoorbeeld door de bekende regenboogbandjes te verspreiden, door posters te ontwerpen en door zichtbaarheidsacties te organiseren bij activiteiten zoals Roze Woensdag tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Ook houden we de website en Facebookpagina bij door columns te verspreiden of foto’s te plaatsen.

Hoe lang ben je al vrijwilliger bij Dito!?

Op dit moment ben ik al zo’n 9 maanden actief bij de reiscommissie en 2 maandjes bij de Media&PR-commissie.

Wat kan jij hier voor mensen betekenen?

Ik vind het belangrijk dat iedereen kan zijn wie hij wilt zijn. Als mensen dit niet kunnen vind ik het belangrijk dat ze een plaats hebben waar dat wel kan, dat kan bij Dito!. Door in de Media&PR-commissie te helpen hoop ik dat zoveel mogelijk mensen hun plaats kunnen vinden bij Dito! en die gedachte geeft mij veel voldoening.

Wat biedt het vrijwilligerswerk jou?

Ik vind het heel leuk om andere mensen te helpen en dingen te organiseren. Ook zijn de activiteiten die we binnen de commissie doen, vrijwilligersactiviteiten zoals het BIB weekend en de vrijwilligersbarbecue erg leuk. Als ik Dito! niet zou hebben zou het studentenleven een stuk saaier zijn. Het geeft namelijk veel voldoening en tegelijkertijd geeft het een boost in je sociale kringen.

Welke activiteit of welk moment binnen Dito! is jou het meest bijgebleven?

BIB weekend 2017, lekker met alle vrijwilligers activiteiten verrichten, waarbij je veel mensen beter leert kennen. Hierdoor ontstaat een groot verbonden gevoel. Dit werd natuurlijk afgewisseld met leuke, minder serieuze activiteiten.

Zou je anderen aanraden om bij Dito! te komen?

Ja, voor mij heeft Dito! heel erg geholpen om in Nijmegen een aantal goede vrienden te krijgen. Ook zijn alle activiteiten, borrels en lunches superleuk. Het is daarom ook dus zeker de moeite waard om gewoon een keertje binnen te stappen. Maar wanneer je iets minder zeker bent over je geaardheid of gewoon nog niemand kent, kan het ook heel goed zijn om je aan te melden voor een introductiegroep!